KURBAN SATIŞ VE KESİM YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Çınarcık Kaymakamlığı İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından kurban satılacak ve kesilecek yerlerin alması gereken tedbirler ve uyulması gereken esasları belirledi.

2021 yılı Kurban Bayramında (20 - 23 Temmuz 2021) kurban kesmek isteyen vatandaşlarımızın, kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak kesebilmelerini sağlamak amacıyla kurban satılacak ve kesilecek yerlerin belirlenmesi, kesim yapacak kişilerin eğitilmesi ve bu konulara ilişkin diğer hususlarla ilgili tedbirlerin alınması ile ilgili şartların düzenlenmesi için “Çınarcık Kaymakamlığı İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu” toplanarak kurban satılacak ve kesilecek yerlerin  alması gereken tedbirler ve uyulması gereken esasları belirledi.

Kurban Satış ve Kesim Yerlerinde Alınması Gereken Tedbirler ve Uyulması Gereken Esaslar

1. Kurban satış ve kesim yerlerinde COVID-19 salgını sebebiyle ağız ve burnu kapatacak şekilde maske kullanılması, en az 2 metre olacak şekilde fiziki mesafe kurallarına uyulması, el teması (tokalaşma) olmaması, satış ve kesim yerlerinin tüm girişlerinde ve içerisinde belirli mesafelerde el antiseptiği veya hijyeni sağlayacak uygunlukta kolonya bulundurulması hususlarında gerekli tedbirlerinin alınması ve hayvan satış alanında insan kalabalığını önlemek için hayvan ve insanların giriş-çıkışına uygun kontrollü kapılar oluşturulmasına,

2. Hayvan satış ve kesim alanının giriş kapılarına ve uygun yerlerine, COVID-19 salgınından korunma önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların olduğu tabelaların veya afişlerin asılmasına,

3. Satış ve kesim yerlerinin girişlerinde vatandaşların HES Kodu sorgulaması yapılması ve ateşi ölçülerek, ateşi 38oC üzerinde olanlara tıbbi maske takılması, girişlerine izin verilmemesi ve sağlık kuruluşuna yönlendirilmesinin sağlanmasına,

4. Kurban satış ve kesim alanı içerisinde ulaşılabilir yerlerde el yıkamak için lavabolar oluşturulması, Abdesthanelerde ve tuvaletlerde eksik malzeme olmaması iç gerekli tedbirlerin alınması ve devamlı sıvı sabun ve kâğıt havlu bulundurulmasına,

5 İzin verilen işletmelerde kesilecek hayvanların kanlarının derelere akıtılmaması için gerekli çalışmaların ve önlemlerin alınmasına,

6. Cadde,sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurban kesimi yapılmasının yasaklanmasına ve takibinin, zabıta, emniyet ve jandarma ile birlikte yapılmasına, kurbanlarını kendisi kesen vatandaşların çevreyi kirletmelerine ve etrafa kötü görüntü vermelerine müsaade edilmemesine,

7. Kurban kesim hizmetleri ile ilgili olarak “Vatandaşlarımızı Bilgilendirme” duyurusunun Çınarcık Belediye Başkanlığı ve İlçe Müftülüğü tarafından yürütülmesine,

8. Kurban kesimi için izin verilen işletmelerde kurban denetim komisyonu tarafından bayram öncesi ve bayram günlerinde gerekli kontrollerin ve denetimlerin yapılmasına;   

9. Kurban Bayramı günlerinde;

a) İlgili Belediye Başkanlığınca, yeterli sayıda personel ve zabıta görevlendirilmesi,

b) İlçe Müftülüğünce kesim yerinde görev yapmak üzere, yeterli sayıda Din Görevlisi görevlendirilmesine,

10. 2021 Yılı Kurban Hizmetleri Uygulamasına Dair Tebliğ hükümleri uyarınca

a) Kurban kesim yeri olarak belirlenen yerlerin işletmecileri/sorumlularının kurban kesilecek her bir gün için oluşturacakları randevulu kesim bilgisini içeren listeyi kurban kesim yerinin girişinde ve görülebilecek şekilde asmasına, ayrıca kurban kesim yerlerin işletmecileri/sorumluları tarafından her bir kişinin kurban kesim saatine ilişkin randevu bilgisi kurban kesim yerinden hizmet alacaklara bildirilmesine,

b) Kesim işlemlerinin Bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için gerekli tedbirlerin alınması, taleplerin mümkün olduğunca Bayramın üç gününe eşit sayıda randevu verilecek şekilde planlanmasına,

c) Kurban sahiplerinin kurban kesim yerlerinde parçalama işlemi yapmasına müsaade edilmemesine, parçalama işleminin bu işler için görevlendirilen kesim elemanları tarafından yapılmasına,

d) Kurban Kesimi yapan işletmelerce gerekli sağlık tedbiri alınmasına, gerek görüldüğünde, 112 acil Servisinden sağlık desteği istenmesine,

11. Kurban kesimi bittikten sonra kurban atık ve çöplerinin kurban kesim yeri ve satış yeri sorumluları veya ilgili Belediye tarafından hemen toplanmasına ve kurban kesim yerlerinin temizlenmesinin sağlanmasına,

12. a)Kurban kesim yerlerinde kulak küpesi toplama kutusu oluşturularak kesilen hayvanların küpeleri bu kutularda toplanmasına, Kurban olarak kesilen sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları ile koyun ve keçi türü hayvanların kulak küpelerinin kesim yerlerin işletmecileri/sorumluları tarafından İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne süresi içinde bildirmesi gerektiği bilgisinin kesim yerlerin işletmecileri/sorumlularına tebliğ edilmesine,

b) Zoonoz hastalık şüphelerinde Sağlık Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Müdürlükleri ile etkin iletişim kurularak gerekli önlemlerin alınmasına,

13. Alınan kararların denetim komisyonu tarafından geçici kurban kesim yeri olarak belirlenen işletmelere tebliğ edilmesine ve ilgili kurumlar tarafından web sitesinde yayınlanmasına,

14. Bütün ilgili birimlerin Kurban Bayramı süresince, kendisine düşen sorumluluk çerçevesinde kurbanla ilgili iş ve işlemlerini, 2021 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ Hükümlerine göre yürütmesine, 

 

Kurban satılacak ve kesilecek yerlerin  alması gereken tedbirler ve uyulması gereken 14 kural “Çınarcık Kaymakamlığı İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu” tarafından oy birliği ile karar verilmiştir.

12.07.2021 11:04

Tüm Haberler İçin Tıklayın

68 Defa Görüntülendi

Son Haberler

Egemenlik kayıtsız şartsız
milletindir!