396 ADA 8-9-11 PARSELLERDE İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

İlgili parsellerin onaylı plandaki kullanım türü ve yapılaşma hakları, Ayrık Düzen 4 katlı konut kullanımıdır.İmar planı değişikliği çalışması yapılmasının nedeni, mülk sahibinin söz konusu parsellerde Konaklama (Turizm) Tesisi yapmak istemesidir.

396 ADA 8-9-11 PARSELLER   İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

İmar planı değişikliği çalışması yapılan 396 ada 8-9-11 numaralı parseller, Çınarcık İskelesinin yaklaşık olarak 1400 metre, Firuzan Kınal Ortaokulu’nun ise 450 metre batısında konuşlanmışlardır. Kuzey yönünde Vali Akı Caddesi’nden, güney yönünde ise Poyraz Caddesi’nden cephe alan parsellerin toplam alanı 1765,20 metrekaredir

Çınarcık,  Marmara Bölgesi ve ülke genelinde doğal özellikleri açısından çok bildik bir turizm kenti olduğu halde, gerek Çınarcık ilçe merkezinde, gerekse de yakın çevresinde nitelikli konaklama tesisi açısından oldukça yetersizdir. Bu nedenle, 4 yıldız sağlayacak nitelikte bir tesisin hem de ilçe merkezinde yapılacak olması sosyal-ekonomik açıdan ilçeye çok önemli katkılarda bulunacaktır.

Parsel sahipleri bu konuyu önemseyerek gerekli girişimlerde bulunmuşlar ve bu konuyla ilgili olarak yetkili kamu kurumu olan TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “Turizm Yatırımı Belgesi” de almışlardır. İlgili belgede yapılacak tesisin “ 4. Yıldızlı Otel” olacağı da belirtilmektedir.

Hazırlanan imar planı değişikliğinde gerek yapı özellikleri, gerekse de yapılaşma hakları belirlenirken hem parselde yapılacak tesisin türü, hem de bu tesisin. TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan “Turizm Yatırımı Belgesi”ndeki özellikleri sağlayabilmesi için gereklilikler değerlendirilmiştir. Bunun sonucunda parsellerin kullanımı yatırımın önünü açmak ve kolaylaştırmak amacıyla “Ticaret+Turizm+Konut” olarak belirlenmiştir.

Tesisin 4 yıldızlı otel olarak yapılabilmesi için gerekli yapılaşma özelliklerini belirleyebilmek amacıyla avan proje çalışması yapılmış, bu çalışmadaki alansal çeşitlilikler ve büyüklükler irdelenmiş ve Turizm Yatırımı Belgesindeki Turizm Tesisinin yapılması için Emsalin E=3.50 kat yüksekliğinin ise 6 olması gerektiği belirlenmiştir. Ancak, hazırlanan imar planı değişikliğinde parsellere üçlü kullanım türü önerildiğinden, plan notlarıyla Turizm Tesis dışında  (konut+ticaret) bir yapılaşma olması durumunda onaylı planda parsellerin yakın çevresindeki konut alanlarında tanımlanmış olan 4 kat ve E=1.60 yapılaşma haklarına uygun olarak E=1.60,  kat yüksekliği ise 4 kat olarak sınırlandırılmıştır. Ayrıca 10.01.2018 tarih ve E.82163 sayılı Orman Genel Müdürlüğü, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Yalova Orman İşletme Müdürlüğünün görüşü doğrultusunda, plan değişikliğine giren alana isabet eden “orman sınırı” değiştirilmiştir.

Aşağıdaki plan notları, 3194 sayılı İmar Kanunu, ilgili yönetmelikleri ve Turizm Tesisleri Uygulama Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde oluşturulmuştur.

PLAN NOTLARI:

1)Ticaret-Turizm-Konut Alanında;
a) Ticaret+Konut yapılması durumunda: E (Emsal) = 1.60, en fazla kat adedi 4 kat olacaktır.
b) Turizm tesisi yapılması durumunda:
   b.1) E (Emsal) = 3.50, en fazla kat adedi 6 kat olacaktır.
   b.2) Açık çıkmalar komşu parsel ve yol sınırlarına 2.50 metreye kadar yaklaşabilir.
  b.3) Zorunlu olan asgari ölçüdeki kapalı yangın merdiveni parsel sınırına yaklaşma şartı aranmaksızın bahçe mesafeleri içerisinde yapılabilir. Ancak hiçbir şekilde parsel sınırını geçemez.
  b.4)  Bahçe sınırları içerisinde engelli ulaşımını sağlamak amacı ile yapılacak asansörler 12 m²’yi geçmemek kaydıyla parsel sınırına yaklaşma şartı aranmaksızın bahçe mesafeleri içerisinde yapılabilir. Ancak hiçbir şekilde parsel sınırını geçemez.
  b.5) Tesisin sosyal ve teknik ihtiyacını karşılamaya yönelik yapılan, konaklama amaçlı piyeslerin olmadığı, en az bir cephesi tamamen gömülü olan bodrum katlar kademelendirme şartı oluşturmaz.
  b.6) Tesis de kat yüksekliği en fazla zemin katda 4.50 metre; normal kat ve bodrum katlarda 4.00 metre, tesisin ihtiyacını karşılamaya yönelik bodrum katlarda yapılacak yakıt ve su depolarının, jeneratör ve enerji odasının bulunacağı alanlarda 6.50 metreye kadar yapılabilir.
  b.7) Tesisin teknik ve sosyal ihtiyacını karşılamaya yönelik açık yüzme havuzu, koridorlar, son katın üzerindeki teraslar, balkonlar, bodrum katlarda yapılacak kapalı yüzme havuzu, spor salonu, konferans salonu, kür merkezi, sauna, hamam,  restoran, mutfak ve depoları gibi tesisin hizmet ünitelerinin alanları inşaat emsal hesabına dâhil edilmez.  Emsal harici tüm alanların toplamı; parselin toplam emsale esas alanının %30’nu aşamaz.

2) Plan ve plan notlarında belirtilmeyen konularda onaylı Çınarcık İmar Planı Plan Notları, 3194 sayılı imar kanunu ve ilgili yönetmelik hükümleri geçerlidir.

16.09.2019 11:30

Tüm Duyurular İçin Tıklayın