ÖLÇÜ Ve TARTI ALETLERİNDE BEYANNAME DÖNEMİ BAŞLIYOR

İlçemizde bulunan esnaflarımızın dikkatine; ölçü ve tartı aletlerinin beyanname dönemi bugün başladı. Son gün de 28 Şubat 2018 Çarşamba günüdür.

Çınarcık Belediye Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre her türlü ölçü ve ölçü aletlerinin kamu yararına uygun olarak kullanımının sağlanılması, muayenesi ve damgalanması işlemleri çerçevesinde, 28 Şubat 2018 Salı gününe kadar periyodik muayene müracaatında bulunmayanlara Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 30 Aralık 2016 Tarihli ve 29934 sayılı Resmi gazetede yayınlanan Tartı aletleri Muayene Yönetmeliğine göre  1.835 TL idari para cezası uygulanacağı belirtildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 30 Aralık 2016 Tarihli ve 29934 sayılı Resmi gazetede yayınlanan Tartı aletleri Muayene Yönetmeliğinde yapılan değişiklikte;

2.MADDE (3) GRUP MERKEZİ BELEDİYE ÖLÇÜ AYAR MEMURLARINCA muayene edilecek tartı aletleri şunlardır:

a) Belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık veya kapalı pazar yerlerinde kullanılan ve tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan, III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri,

b) Yay ve elektronik tertibatı bulunmayan tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan mekanik tartı aletlerinden;
1) Masa terazileri,
2) Asma teraziler,
3) Tek kollu kantarlar,
4) İbreli teraziler.

c) İl müdürlükleri ve grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurluklarına yapılan müracaatlarda, muayene ve damga ücretlerinin ilgili hesap numaralarına yatırıldığına dair makbuz veya banka dekontu dilekçe ekinde yer alır. Yetkili muayene servislerince yapılan muayeneler için muayene ücreti muayene sonrasında tahsil edilir.”

Tartı aleti kullanıcıları tarafından periyodik muayene için; tartı aletinin tipi, markası, seri numarası, sınıfı ve kapasitesinin yer aldığı ve Bakanlık internet sitesinde yayımlanan tartı aleti muayene başvuru formuyla; yetkili muayene servislerine ve grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurluklarına müracaat edilir. Yapılan başvuru sonrası müracaat edildiğini gösteren bir belge alınması ve söz konusu belgenin, tartı aletinin muayenesi yapılıncaya kadar muhafaza edilmesi ve talep edilmesi halinde ilgililere ibraz edilmesi gerekmektedir.

BELEDİYEMİZDE ; MESLEK GRUPLARINDAN SADECE PAZARCI ESNAFININ ELEKTRONİK VE MEKANİK TERAZİLERİ MUAYENE EDİLMEKTEDİR.AYRICA 2000 KG KADAR ÇEKERİ OLAN MEKANİK KANTAR KULLANAN DEĞİŞİK MESLEK GRUPLARINDAN ESNAFLARIN MUAYENESİ YAPILMAKTADIR.